Leenstelsel opnieuw invoeren?

In deze blog is er met diepgang gekeken naar de app Peerby. Het is een app waarbij spullen niet gekocht worden van elkaar maar dat er spullen onderling worden geleend. Dit zorgt voor een heel andere dimensie aan de verschillende marktplaatsen die vandaag de dag aanwezig zijn.

PeerbyWat houdt Peerby in?

In onderstaand filmpje wordt heel duidelijk aangegeven wat Peerby nu eigenlijk inhoudt.

Is het bedrijf volgens de lean startup methode gestart of niet?

De lean startup is een managementmethode voor startups, bedacht door Eric Ries, om een idee uit te bouwen naar een bedrijf. Het heeft een andere kijk op strategie en geeft aan dat startups niet alleen bestaan om zo snel mogelijk geld te verdienen, maar om te leren hoe je een bedrijf bouwt. Ries geeft ook een aantal redenen waarom startups juist vaak falen. Volgens hem heeft dit te maken met de allure van een goed plan, een vaste strategie en doorgewerkt marktonderzoek. Hij geeft aan dat in de vorige eeuw dit inderdaad succesfactoren waren, maar dat startups nu juist vanuit extreme onzekerheid handelen.

Startups weten nog niet wie hun doelgroep word, of waar hun product in moet excelleren. De tweede reden is dat ondernemers besluiten door dat de eerste optie niet werkt om een “Just do it” cultuur te genereren. Hierdoor ontstaat vaak chaos en word de startup een ongeleid visieloos projectiel wat vrijwel altijd leid tot een teloorgang van de startup.

 

Peerby heeft zeker gebruik gemaakt van de Lean Startup Methode

lean startup

 

 

  1. Een online platform waar mensen spullen van buren kunnen lenen
  2. Website: vul in wat je van buren zou willen lenen? Met e-mailadres erachter
  3. Kwart van alle bezoekers reageerden, conclusie: mensen willen dat dit bestaat
  4. De app ‘Peerby is opgezet’
  5. voor €50,- advertenties op Google geplaatst, mensen gelokt. Reviews opgevraagd.
  6. Mensen willen meer zekerheid wat betreft lenen, ‘Peerby garantie’ wordt opgezet
  7. Ga weer opnieuw onderzoeken

Wat is het verdienmodel?

Afbeelding3

Momenteel kent Peerby nog geen verdienmodel. Wel zijn ze begin dit jaar een samenwerking aangegaan met Centraal Beheer Achmea, waaruit de ‘Peerby Garantie’, een leenverzekering voor spullen is ontstaan. Bij zowel leners als uitleners bestond de behoefte aan meer zekerheid. De garantie is optioneel en de lener betaald. Peerby geeft aan met deze garantie een mooie manier te hebben gevonden om geld te verdienen en tegelijkertijd extra waarde toe te voegen voor de gebruiker.

Ook zou het ertoe kunnen leiden dat duurdere apparatuur uitgeleend zou kunnen worden. Ze hebben de afgelopen 2 maanden de eerste proeven gedaan in Amsterdam. Later dit jaar zal de garantie beschikbaar zijn voor alle peerby-leden. Kosten voor de Peerby-garantie zijn nog niet bekend, de app zelf blijft echter wel gratis in gebruik.

Wie is de doelgroep?

Afbeelding4

 ‘De doelgroep van Peerby bestaat uit twee soorten mensen. Mensen die spullen nodig hebben en mensen die spullen aanbieden.’

De leeftijd van de Peerby doelgroep ligt tussen de 20-50. Een geldig emailadres of Facebook-account is minimaal noodzakelijk om lid te worden.

Doordat mensen liever op zoek gaan naar spullen, dan het zelf aanbieden is het de taak aan Peerby om dit in evenwicht te houden. Er verschijnen regelmatig teksten in beeld met de vragen: wat kunt u uitlenen? Kunt u meneer…. helpen aan een ….? De meest voorkomende producten die geleend/uitgeleend worden zijn gereedschap.

Dit soort doelgroepen zijn niet gebaseerd op demografische gegevens, maar gebaseerd op behoeftes. Wel zijn er meer leden te vinden in bepaalde woonwijken (bijv. volksbuurten)

SWOT

In de afbeelding hieronder zijn de sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen te vinden die ik heb opgesteld voor Peerby.

swot

 

Uitbreidings-/toepassingsmogelijkheden

Er zijn een aantal kansen die in het SWOT-model staan waar ik denk dat Peerby een grote slag mee kan slaan. Zo begin ik met de fysieke locatie. Zodra er een aantal fysieke locaties komen voor de gebruikers van Peerby, kunnen er naast de gebruikelijke methode van het zoeken van gebruikers via de app, ook spullen gebracht worden naar de winkel. Hierbij kunnen mensen die weten dat zij de spullen niet al te vaak gebruiken deze spullen bij de winkel plaatsen en later weer ophalen.

Ook kan het een meetingpoint zijn tussen gebruikers die bang zijn om bij iemand thuis de spullen op te halen. Denk hierbij aan de geringe gebruikers boven de 60 jaar.

Daarnaast kunnen ze een bezorgingservice aanleggen. Zo kunnen spullen tegen een betaling van grotere afstanden geleend worden.

Verdienen in de toekomst

Vanuit eigen mening is er gekeken samen met de hulp van online bronnen waar er mogelijkheden liggen voor de toekomst van Peerby en hoe hun latere verdienmodel in elkaar kan gaan zitten.

Peerby kan gebruik gaan maken van speciale “Stands” of pagina’s voor bedrijven tegen een vergoeding. Hierbij moet je denken aan een speciale pagina van dat bedrijf met verschillende producten die gebruikers kunnen lenen voordat zij het kopen.

Eerder werdt ook het bezorgingservice vermeld. Hiermee kan Peerby ook geld mee verdienen door allereerst te investeren in eigen transportmiddelen. Zodra deze investering gedaan is kan er geld verdiend worden met het vervoeren van spullen.

Op dit moment willen de bedenkers van Peerby dat de app niets gaat kosten en dat het zo blijft. Maar om daadwerkelijk geld te verdienen moet er iets veranderen. Dit kan door middel van een Premium account. Hiermee kan bijvoorbeeld de accountbeheerder zijn aanvraag doen naar meer mensen in een groter gebeid. Ook te combineren met de bezorgservice.

Online bronnen

https://guusbruinhof.wordpress.com/2014/01/10/peerby/

http://pers.peerby.nl/89024-internationale-investeerders-steken-1-7-miljoen-in-nederlandse-startup-peerby

http://klantgerichtondernemen.blogspot.nl/2014/12/deeleconomie-is-booming-business.html

http://www.rtlxl.nl/#!/rtl-z-nieuws-210334/bffe82e8-6ff8-43a5-900c-cf4705fbc5bd

http://www.ecoweetjes.nl/vrije-tijd/peerby/

https://innovatiemanagement.wikispaces.com/The+lean+startup

http://pers.peerby.nl/93431-centraal-beheer-en-peerby-starten-samenwerking-voor-spullenleen-verzekering

http://androidworld.nl/apps/peerby-garantie-spullen-lenen-bij-de-buurman-kan-straks-met-extra-verzekering/

http://feem-works.nl/strategie-voor-een-succesvolle-online-onderneming/

http://www.evadevalk.com/krant/waarom-is-de-lean-startup-methode-zo-populair

http://www.trouw.nl/tr/nl/4332/Groen/article/detail/3242494/2012/04/18/Ruileconomie-weer-helemaal-hip-door-web.dhtml

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s